Doorzoek de website


Contact

An&Aad
van Cleefkade 15
1431 BA Aalsmeer

0297-325858

E-mail: info@anenaad.nl

Wat is Worship?

29-09-2015 19:34

Worship (Aanbidding)

Worship of Praisemuziek (ook wel aanbiddingsmuziek of lofprijzingsmuziek) is een muziekgenre binnen het christendom, waarmee muziek bedoeld wordt die gemaakt wordt door een praise- of aanbiddingsband. Praisemuziek wordt ook wel omschreven als liefdesliedjes voor God.  Worship is muziek maken met gevoel en met emotie, met teksten die vaak dicht bij het hart liggen en met een verlangen naar God. Iedereen ervaart worship muziek op zijn eigen manier! Het aanbidden van God is dan ook het primaire doel van de muziek.

Praisemuziek wordt gespeeld in (met name evangelische) kerken en op christelijke festivals en evenementen. De praiseband heeft als doel om een groep mensen voor te gaan, te leiden, in het aanbidden van God. Zo helpt de band anderen om zich naar God toe te uiten door middel van muziek en om door middel van muziek open te staan voor wat God tot hun hart wil spreken. De liederen hebben er dan ook een opbouw en afbouw in zitten, om zo tot de harten van de mensen te spreken.    De lead-zanger(es) van de band wordt vaak de aanbiddingsleider genoemd.

Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen lofprijsliederen en aanbiddingsliederen, wat vooral te maken heeft met het karakter van de muziek. Kenmerken van lofprijsliederen zijn: vaak uptempo en "feestelijk", of tekstueel een vrij algemene oproep tot aanbidding bevattend. (Bijvoorbeeld: Laten wij aanbidden!) Kenmerken van aanbiddingliederen zijn: vaak wat langzamere muziek, tekstueel meer op "God" gericht en persoonlijker van aard. (Bijvoorbeeld: Ik aanbid U.) Veel praiseliederen bevatten kenmerken van beide; vaak is dan het refrein lofprijzing en het couplet aanbidding of andersom. In veel gevallen begint een zangdienst in de lofprijssfeer en gaat deze halverwege over in een sfeer van aanbidding.